3. august 2020
I Danmark er risikoen for lyn og torden størst om sommeren. Faktisk rammer 85% af alle lyn i sommermånederne. Årsagen til dette er, at der her er den energi i luften, der skal til for at opbygge de store skysystemer, som giver lyn og torden.
Lynnedslag er den hyppigste årsag til transiente overspændinger, som kan forårsage store skader på særligt elektronik og elinstallationer. Transiente overspændinger kan være katastrofale og omkostninger til reparationer af skader, følgeskader og produktionstab løber hurtigt op i store beløb.
Transientbeskyttelse beskytter installationer mod overspændinger og lynnedslag, og virker som en ventil, der leder overspændinger ud gennem jordforbindelsen og ned i jorden.
Med installationsbekendtgørelsen nr. 1082 kom der nye krav til beskyttelse mod overspændinger, for at undgå skader på installationer og materiel. Kravene trådte i kraft per 1. juli 2017 og omfatter stort set alle nye elinstallationer.
Reglerne fremgår af § 13 i bekendtgørelsen som fremskriver at overspændinger ikke må medføre fare for personer, husdyr eller ejendom. For at efterleve denne paragraf, anbefaler bekendtgørelsen brug af standardserien DS/HD 60364og standarden DS/HD 60364-4-443.
Del 4-44: Sikkerhedsbeskyttelse – Beskyttelse mod spændingsforstyrrelser og elektromagnetiske forstyrrelser.
Kapitel 443: Beskyttelse mod transiente overspændinger af atmosfærisk oprindelse og koblingsoverspændinger.
De nye krav betyder, at der i dag er krav om transientbeskyttelse ved langt de fleste elinstallationer. Som installatør eller rådgiver, er det vigtigt at forholde sig til de nye krav og vurderinger i installationsbekendtgørelsen.
For privatkunder betyder de nye krav i bekendtgørelsen, at der skal laves en risikoberegning for at vurdere, om der er behov for montering af transientbeskyttelse. I privatboliger er det typisk genstande som TV, computer og andre el-apparater, der er i fare for at blive ramt af overspænding eller lynnedslag.
For industrikunder gælder det, at alle maskiner skal være beskyttet mod transiente overspændinger og her installeres transientbeskyttelsen ofte decentralt ved den enkelte maskine.
Det er derudover specielt vigtigt, at være opmærksom på tilfælde, hvor konsekvenser af en overspænding kan ramme. Det kan eksempelvis være IT-centre, hospitaler og sygehuse, museer, industri og handel, hoteller, kontorer og skoler.
Vanpee forhandler transientbeskyttelse fra Noark i klasse II (Type 2). Denne type beskytter mod transiente overspændinger i 230/400 V~ netværk (50/60 Hz). Transientbeskyttelse Type 2 beskytter installationer i henhold til EN 61643-11 standarden.
Få skarpe tilbud og gratis viden direkte i din indbakke ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.