22. januar 2020
Dagslyset skifter farve i løbet af dagen, uden at vi egentlig registrerer det. Midt på dagen har lyset en mere blålig nuance, mens det først og sidst på dagen har en mere rødlig nuance. Dette skift i det naturlige lys er med til at påvirke menneskers døgnrytme, humør og hormonbalance.
Døgnrytmelys efterligner det naturlige lys og skifter farve og intensitet i løbet af dagen. Ved at benytte døgnrytmelys kan man kunstigt stimulere hormonproduktionen og den naturlige døgnrytme. Forskning har vist, at dette kan være med til at dæmpe depression, angst og træthed.
Belysningsbranchen har i samarbejde udviklet Dali standarden, som sikrer en gnidningsfri dæmpning og et trinløst døgnrytmelys. Til døgnrytmestyring benyttes armaturer, der er forsynet med Dali type 8 LED drivere som er udviklet til at skifte Kelvin temperatur og intensitet ud fra et fastlagt tidsskema eller ud fra f.eks. solopgang og solnedgang.
Døgnrytmelys benyttes i dag især inden for sundhedsvæsenet, plejesektoren og på uddannelsesinstitutioner. Der er dog også mange arbejdspladser, der er begyndt at anvende døgnrytmelys.
Få mere info om døgnrytmestyring og læs om den nyeste forskning inden for døgnrytmelys her.
Vanpee har leveret Dali døgnrytmestyring til adskillige projekter, herunder til Hvidovre Hospital, Demenscenteret De Gamles By, Psykiatrisk Center Ballerup, Akutcentralen 1813, Plejecenter Lindegården i Vejle og til Det Nye Universitetshospital i Aarhus (DNU).
Se videoerne fra Plejecenter Lindegården og Det Nye Universitetshospital (DNU).
Hvis I ønsker yderligere informationer eller demonstration af døgnrytmelys og –styring, er I velkommen til at kontakte os på info@vanpee.dk eller på tlf. 44 85 90 00
Få skarpe tilbud og gratis viden direkte i din indbakke ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.