Døgnrytmelys bringer det naturlige lys indendørs


18. maj 2020

Sollys gennem træerne

 

Vi er alle udstyret med et indre ur – vores døgnrytme. Lysets farvetemperatur og lysets styrke påvirker visse biokemiske reaktioner i hjernen. Det rigtige lys, på de rigtige tidspunkter af dagen, påvirker derfor alt fra koncentrationsevne, produktivitet, humør, søvn, velvære og aktivitetsniveau.

Døgnrytmelys kan bruges på bl.a. arbejdspladser og skoler til at stimulere medarbejdere og studerende, så produktivitet, læring og velvære øges. 

Hvad er døgnrytmelys?

Døgnrytmelys er styret belysning, som tager udgangspunkt i lysets påvirkning af den menneskelige biologi. Med døgnrytmelys efterligner man variationerne i det naturlige lys og bringer de naturlige ændringer i lysets intensitet og farvetemperatur indendørs. Sagt med andre ord bruger man kunstigt lys til at simulere det naturlige lys.

Mange af os bruger størstedelen af vores tid indendørs. De fleste belysningsløsninger i dag opretholder en konstant farvetemperatur og intensitet i løbet af dagen. Undersøgelser viser dog, at kunstigt lys og ubalancerede mængder af køligt eller varmt hvidt lys og intensiteter, forstyrrer vores døgnrytme. Døgnrytmelys kan kompensere for manglende dagslys og bidrage til at opretholde den naturlige døgnrytme hos mennesker.


Lyset påvirker hvordan vi har det

Lyset har stor indflydelse på os mennesker. Men hvordan og hvorfor?

I mange årtusinder har solen været menneskets primære lyskilde. Sollyset styrer vores døgnrytme, sådan at vi er aktive når det er lyst og hviler når det er mørkt. Lyset påvirker produktionen af de biokemiske stoffer melatonin og kortisol. Melatonin er det stof som fremmer afslapning og hvile, hvorimod kortisol fremmer aktivitet og koncentration.

Lysets farvetemperatur og intensitet er begge faktorer som har indflydelse på vores døgnrytme og produktionen af melatonin og kortisol.

Farvetemperatur

Lysets farvetemperatur måles i Kelvin (K) og bruges til at måle varmeniveauet i lyset. Lys med en farvetemperatur på over 5000K ligger i det blå spektrum af lysskalaen og bliver betegnet som koldt. Derimod bliver lys med en farvetemperatur på under 3000K betegnet som varmt og ligger i den gule ende af farvespektret.  

Det kolde blålige lys øger produktionen af kortisol, som er det stof der fremmer aktivitet og koncentration. Når vi eksponeres for koldt lys i løbet af dagen, vil det øge vores energiniveau og effektivitet. Omvendt stiger niveauet af melatonin i kroppen ved varmt gulligt lys og fremmer dermed afslapning, hvile og søvn.

Lysstyrke

Lysets intensitet og styrke påvirker hvordan vi har det. Når det er mørkt producerer kroppen melatonin, hvorimod produktionen af kortisol stiger når lysstyrken når op omkring 300 lux. Når lyset når dette niveau, producerer kroppen mindre melatonin og vi bliver derfor mere friske. Denne effekt fortsætter til omkring 1000 lux, hvor det igen vil aftage.

Hvor kan man anvende døgnrytmelys?

Der er mange steder, hvor det er en fordel at anvende døgnrytmelys, herunder på skoler, kontorer samt i sundhedssektoren og industrien. Det er vigtigt, at hver enkelt belysningsløsning bliver tilpasset kundens specifikke behov.

Elever rækker hånden op i undervisningen

   

Skoler

Dynamisk belysning kan bruges til at stimulere døgnrytmen for elever og lærer på skoler og skabe naturlige lysforhold, som øger opmærksomhed og koncentration.

Om morgenen kan det kolde blålige lys gøre eleverne mere oplagte og øge deres opmærksomhed og fokus gennem skoledagen. Det kolde hvide lys kan anvendes under aktiviteter der kræver høj koncentration hvorimod dæmpet varmere lys kan bruges ved afslapning og i pauser.

Link til referencer for uddannelsesinstitutioner.

Medarbejdere til møde

    

Kontorer

Kontorer er ideelle til implementering af dynamisk belysning og kan booste både energiniveau, motivation og generel trivsel hos medarbejderne.

I løbet af arbejdsdagen kan lysets intensitet og farvetemperatur ændres, så det understøtter medarbejdernes velvære og fremmer produktivitet. Om morgenen giver en høj lysstyrke og blåligt lys den største effektivitet. I løbet af dagen kan lysets farveniveau og intensitet justeres op og ned, så medarbejdernes energiniveau og koncentrationsevne stimuleres.

Link til referencer for kontorer.

Sygeplejeske på hospitalsgang

    

Sundhedssektoren

Dynamisk belysning er en velegnet løsning til sundhedssektoren, da patienter og beboere ofte tilbringer størstedelen af deres tid indendørs med begrænset adgang til dagslys.

Ved at anvende dynamisk belysning kan man kompensere for manglende eksponering for dagslys og stimulere hormonproduktionen og den naturlige døgnrytme hos patienterne. Forskning har desuden vist, at dynamisk belysning kan være med til at dæmpe depression, angst og træthed.

Link til referencer for sundhedssektoren.

Palleløfter i lagergang

Industri

I industrien kan dynamisk belysning bruges til at øge produktionsoutputtet samtidig med at reducere træthed, fejl og ulykker.

Mange medarbejdere som arbejder i industrien betjener store maskiner og tungt udstyr, hvilket kræver høj koncentration. En højere lysstyrke i det rigtige farvespektrum kan øge industriarbejdernes årvågenhed og opmærksomhed, som dermed kan reducere antallet af fejl.

Link til referencer for industrien.